Zakopower (PL)

Første gang i Norge

Et av de hotteste bandene på den polske musikkscenen, og det eneste som virkelig har klart å kombinere polske folkemusikk med moderne musikk. Noen ganger betegnes de som folkrock, men vanligvis unngår de noen form for klassifisering. Musikken deres kombinerer tradisjonell musikk fra det polske høylandet Podhale, rockeestetikk, smart bruk av elektronika, hint av jazz, og noen afrikanske rytmer i ny og ne. Den samlede miksen resulterer i en virkelig unik, autentisk og sterk lyd – morsom, livlig, smittsom og umiddelbart gjenkjennelig.

Bandet har sitt navn fra landsbyen Zakopane som ligger i Tatra-fjellene og er grunnlagt av den fenomenale fiolinisten Sebastian Karpiel Bulecka. Bandet anses som et av Polens mest populære noensinne. Deres tre album er alle bestselgere, og har mottatt de viktigste polske priser. Det siste albumet «Boso» (2011) oppnådde også trippel platinum.

I motsetning til mange etno/folk inspirerte grupper i dag, som ofte benytter seg av eksisterende tradisjonelle melodier, lager Zakopower helt nye originale komposisjoner. De klarer på den måten å presentere den tradisjonelle folkeestetikken i en oppdatert versjon for det 21. århundre.  Musikken har en troverdighet og masser av positiv energi som skjærer gjennom alle språk og kulturelle barrierer, og når et bredt publikum. De dyktige musikerne kjent for sine energiske opptredener står sammen som et allsidig ensemble med et stort og variert repertoar.

Bandmedlemmene har opptred med musikere som Nigel Kennedy og Goran Bregovic, jobbet sammen med anerkjente internasjonale musikere som Doug Boyle og Mamadou Diouf, samt samarbeidet med ledende musikere fra den polske pop- og jazzscenen. De har samlet en stor fanskare i hjemlandet Polen, men er også i ferd med å få en stor fanskare internasjonalt med konserter i så vel USA som New Zealand, Australia, Marokko, India og Kina. Gjennomsnittlig spiller de 100 konserter i året, og inkluderer store festivaler som Rudolstadt, Sziget, Ostrava, Eurocultured i Manchester, United Colours i Praha.

 

2015-10-4T18:00Z