Globuskonferansen 2021

Mellom to kulturer - sted og identitet

Globuskonferansen er tilbake!

Tirsdag 12. oktober kl. 10 – 15, inviterer vi til en ny konferanse med fokus på mangfold i kulturlivet, og en dag fylt med inspirasjon, refleksjon og ny kunnskap. Årets tema er Mellom to verdener.  Hvilken rolle spiller kultur, når det gjelder å føle tilhørighet til et sted? Hvordan er det å vokse opp mellom to kulturer? Hvorfor er folk med flerkulturell bakgrunn fortsatt underrepresentert i kulturbransjen? Hvordan er det å finne fram i norsk kulturbransje og byråkrati når man er ny i Norge?

Etter konferansen inviterer vi til mingling og minigolf på Torggata Camping i Drammen.

Trenger du faktura? Eller har spørsmål? Ta kontakt med prosjektleder Emma Moberg i Interkultur: Emma.Martin.Molven.Moberg@drammen.kommune.no

HOTELLOVERNATTING:
Vi har en avtale med Comfort Hotell Union Brygge. Bruk bookingkode «GLOBUS2021»
850kr for et enkeltrom (inkl. frokost), 950kr for dobbeltrom (inkl. frokost).
Bookingkontakt: co.unionbrygge@choice.no

Program

  • Music Norway: Døråpneren og Endringsagentene. Roza Aghili Taslimi er koordinator for Endringsagentene, Music Norways råd for større kulturelt mangfold i musikkbransjen. Sammen med Balansekunst lanserte de i sommer Døråpneren, en veileder som presenterer tips til hvordan aktører i musikkbransjen kan jobbe for økt mangfold. Roza kommer til Globuskonferansen 12. oktober for å fortelle mer om Døråpneren og Endringsagentenes arbeid!
  • Effektstudier på publikumsmangfold. I 2019 og 2020 jobbet 10 kulturaktører og institusjoner med å gjennomføre publikumsundersøkelser og gruppeintervjuer for å bedre forstå sitt eksisterende og potensielle publikum. Hvem er det de når, og hvem når de ikke? Hva er barrierer for deltakelse, og hvordan blir man egentlig kjent med en helt ny målgruppe? Prosjektleder Marit Stokkenes forteller om funnene fra pilotprosjektet. Effektstudiene ble ledet av Interkultur i Drammen kommune i samarbeid med Kulturøkonomiprosjektet i Kulturrådet, Norsk Publikumsutvikling og WolfBrown.
  • Å vokse opp mellom to verdener: Flexid. Flexid er et kurskonsept som gjennom teori, lek og rollespill bevisstgjør deltakerne på følelser som oppstår, når kulturelle verdier og praksiser møtes i en hverdag hjemme og ute. En trygg identitet er grunnlaget for å kunne jobbe med egne og andres fordommer, møte rasisme og ta bevisste valg for egen fremtid. Kursene gir krysskulturell kunnskap, verktøy og rom for refleksjon rundt egen identitet og tilhørighet, i møte med andre med samme type oppvekst. Beyar Mikail er kursholder i stiftelsen Flexid og kommer for å fortelle om deres arbeid og erfaringer.
  • Ulike Blikk – Mediefabrikken og Viken filmsenter. Ulike Blikk er et utviklingsprogram for regissører som ledes av Mediefabrikken i samarbeid med Viken filmsenter. Programmet har som mål å løfte fram regissører med ulike perspektiver og bakgrunner og søker spesielt etter deltakere med mangfoldskompetanse. Remi Antonsen fra Mediefabrikken kommer for å fortelle mer om Ulike Blikk og vise en av kortfilmene som har blitt lagd der.
  • Kortfilm: «Edderkoppen» + Regissørmøte med Shokat Harjo.  Skuespiller, forfatter, regissør og produsent Shokat Harjo ble født i nordlige Syria. I løpet av borgerkrigen i Syria ble han skutt og såret av IS. I løpet av sin rehabilitering var han flyktning, og havnet til slutt i Norge. Harjo ønsker å bruke sitt unike perspektiv som en innvandrer i et fremmed land til å fortelle sine egne og andres historier. Han er opptatt av at mennesker med ulike bakgrunner og erfaringer skal bli representert på scenen og i film. I 2021 spilte han i den prisbelønnede spillefilmen «Gritt», og ga også ut sin første kortfilm «Edderkoppen», en historie om to ulike kulturer som møtes på et hotell i Norge.
  • Boksamtale: «Nesten Norsk» av James Godbolt. De første gruppene med arbeidsinnvandrere kom til Drammensområdet i slutten av 1960-årene. 50 år seinere har 30 prosent av befolkningen i byen innvandrerbakgrunn. Boken «Nesten norsk» er historien om innvandring og integrering i Drammen. Det er en historie om et norsk lokalsamfunn i møte med globalisering og en av vår tids største utfordringer – internasjonal migrasjon. Det er en historie om gjensidig tilpasning for å lime sammen ulike folkegrupper til et fellesskap – en form for kulturell sameksistens. Hvordan har innvandrerne og lokalbefolkningen tilpasset seg den nye flerkulturelle hverdagen som har oppstått i kjølvannet av 50 år med innvandring? På Globuskonferansen møter forfatter James Godbolt, Sylo Taraku og Rutkay Sibri i samtale om temaet.
  • Musikalsk innslag: Prince KANE. Prince KANE født i Kongo og oppvokst i Norge, startet sin musikalske reise i 2013 sammen med vennegjengen. Det som først startet som en hobby ble til en lidenskap utviklet gjennom flere år. Etter flere singelslipp i 2016 dro Prince Kane sammen med hans kollektiv «GAMEKINGZ» ut på turne i Europa, hvor de blant annet spilte i Tyskland og Nederland. Samme år varmet de opp for rap-legenden The Game på Sentrum Scene og Union Scene. I 2020 slapp Prince Kane debut-EPen «THIS IS NOT NORMAL». og ble utvalgt til å spille på Vill Vill Vest. Nå planlegger han kommende slipp av neste prosjekt. Du ser han på Globuskonferansen!
  • Årets konferansier er Anab Ovidie. Anab er vitenskapelig assistent og er tilknyttet forskningsgruppen for fred, konflikt og utvikling på Norges Utenrikspolitiske Institutt (NUPI). Hun arbeider i hovedsak med fred og sikkerhetsproblematikk i Afrika innenfor prosjektene Training for Peace, Effectiveness of Peace Operations Network (EPON) og Climate-related Peace and Security risks (CPSR). Anab var tidligere rådgiver ved Norges delegasjon til den Afrikanske Union der hun holdt i porteføljene som omhandlet megling, konfliktforebygging, kvinner og ungdom.

Dørene vil åpnes 09:30. Start på scenen 10:00. Velkommen! 

Globuskonferansen arrangeres av Interkultur (Drammen kommune), Musikkontoret ØKS og Drammen Scener.