Den internasjonale kvinnedagen 2015

Aktive kvinner

Det flerkulturelle mangfoldet preger Drammen og er en positiv faktor i byens kulturliv og utvikling. 8.mars-feiringen i Drammen vil legge vekt på å motivere og inspirere kvinner til å bruke egne ressurser for å styrke sin posisjon på alle arenaer i samfunnet. Under slagordet ”Aktive kvinner” vil vi vise gode forbilder og presentere historier fra kvinner som har brutt barrierer.

På programmet har vi flotte, kunnskapsrike og inspirerende artister og appellanter, både fra inn- og utland. Blant annet kommer statsminister Erna Solberg, statsråd Solveig Horne, filmprodusent og artist Deeyah Khan, Sigøynerdronningen Esma og popartisten Samsaya.

Program Drammens Teater Kl. 15.30–16.30
Appeller, taler og kulturelle innslag

Program Union Scene Kl. 16.30–21.00
Gratis inngang. Arrangementet er for kvinner.
Matservering: kl. 16.30–18.00
Festforestilling kl. 18.00–21.00

DRAMMENS TEATER:

MARTE LERKELUND, daglig leder Eidsbugarden høyfjellshotell. 36-åringen fra Drammen er utdannet sivilarkitekt, men er nå daglig leder av høyfjellshotellet Eidsbugarden i Jotunheimen – midt i blinken for ei dame som elsker å være ute i naturen. Hun er opptatt av at verden skal bli et mer bærekraftig sted, der man har fokus på nære verdier og opplevelser i stedet for materialistiske ting.

DEEYAH KHAN, artist, filmskaper og menneskerettighetsforkjemper. Hun mottok Emmy-prisen for dokumentarfilmen «Banaz a Love Story» – en film om æresdrap, har blitt hedret med en amerikansk Peabody, og ble nominert av britiske Royal Television Society til en journalistpris. Deeyah var tidligere popstjerne i Norge, men måtte rømme landet som 17-åring da hun ble mobbet og drapstruet. Siden har hun markert seg som musiker, komponist, produsent og ikke minst som en aktiv forkjemper for kvinners rettigheter. Deeyah hadde ansvar for Oslo World Women som ble arrangert i januar 2015.

HAVVA CUKURKAYA, prosjektleder flerkulturelle prosjekter DNT Drammen. Hun var i fjor en av fem finalister i NRKs Ut i naturens kåring av årets ildsjelspris. Havva, med tyrkisk opprinnelse, jobber aktivt med å få innvandrere ut i naturen. Hun takker Drammen og Omegn Turistforening for sin egen friluftsglede, som hun ønsker å smitte andre med. I 2014 var både inkluderingsminister Solveig Horne og generalsekretær i Turistforeningen, Nils Øverås på besøk for å lære av nettopp henne.

VICTORIA ELISABETH CAVALLINI FEVIK, leder Ungdomsrådet i Drammen. Den engasjerte 18-åringen går andre året på Akademiet videregående skole, og er leder i Drammen kommunes Ungdomsråd. I tillegg sitter hun i styret for Buskerudungdommens fylkesting, og er deres internasjonale representant i nettverket The Baltic Sea States Subregional Co-operation. Hun er opptatt av at ungdommer også har en stemme i dagens samfunn. Denne dagen får vi høre hennes.

ERNA SOLBERG, Statsminister i Norge. Erna Solbergs regjering ble utnevnt i statsråd 16. oktober 2013.

SOLVEIG HORNE, Barne, famile- og inkuderingsminister. Barne-, likestillings- og inkluderingsministeren har ansvaret for barn og unges oppvekst- og levekår, familie og samliv, kjønnslikestilling, antidiskriminering, forbrukerinteresser og integrering av innvandrere.

HADDY NJIE er konferansier for kvelden. Hun har en svært allsidig bakgrunn og jobber som sanger, låtskriver, journalist og programleder. Vi kjenner henne både som soloartist, fra NRK og store TV-show og som frilansskribent for en rekke norske magasiner og aviser.

BELLALI AUSTRIA OG HANNE KNUTSEN: «RAISING HANDS» GITAR: BETTINA FLATER
Denne flamencokoreografien fremført av Bellali Austria og Hanne Knutsen er en hyllest til kvinners kamp for ytringsfrihet, spesielt i land der rettighetene er begrenset. De akkompagneres av Bettina Flater, en av få kvinner som har klart å etablert seg som flamencogitarister i det mannsdominerte miljøet i Madrid, noe hun gjør med stor suksess.

UNION SCENE:

BRUNA SANTANA er en ung brasiliansk sanger, som har opptrådt verden rundt. I 2012 flyttet hun til Oslo, hvor hun opptrer med noen av de beste musikerne i bransjen. På kvinnedagen vil hun fremføre brasiliansk musikk som bossa nova, samba og forró, men også med et snev av funk og jazz.

ESMA (MK) Verdensstjerne og dronningen av sigøynermusikk, Esma Redzepova er tilbake i Drammen for å feire kvinnedagen sammen med oss! I løpet av sin 55 år lange karriere har hun spilt inn over 1000 sanger. Esma er kjent for sitt utstrakte arbeid for menneskers rettigheter, og har vært nominert til Nobels Fredspris to ganger. I 2005 fikk hun Bjørnsonsprisen for sin dedikasjon i arbeidet med sigøynernes rettigheter.

SAMSAYA I april slippes endelig albumet som Samsaya har produsert i London med Fred Ball. Etter at hun gjorde hele ti konserter på SXSW i Austin i mars 2013 falt nærmest hele USA på plass for henne og selveste New York Times sammenlignet henne med No Doubt og Lady Gaga. Her hjemme kjenner vi henne kanskje best fra Hver Gang Vi Møtes som gikk på TV2 i fjor.

QUEENDOM & COMPANY FEAT. MIRIAM MERCEDES
Dette er et knallsterkt livekonsept med to dronninger og fem musikere. Det blir både gamle favoritter og flunkende nye låter når de inntar Union Scene på kvinnedagen. I år har de også med seg  Drammens egen souldronning Miriam Mercedes. Hun tok scenen med storm på kvinnedagsfeiringen i fjor, og var en selvfølge for årets markering.

DANS PÅ KVINNEDAGEN! Magedanser Leila Vurucu, Drammen filipino dance group, dansegruppa «Berezki» og mange flere profesjonelle dansere sørger for å fylle dansegulvet denne kvelden. Sleng deg med!

 

2015-8-3T14:30Z