Program: Globuskonferansen 2019

Fredag 20. september er det nok en gang klart for årets faglige høydepunkt for et mer mangfoldig kulturliv: Globuskonferansen! Se hele programmet nedenfor!

I år setter vi publikum i fokus og spør:
– Hva sier publikum selv – hva er deres ønsker og tanker?
– Hvordan bruker ulike grupper kulturtilbudet?
– Hvorfor kommer publikum og hvorfor kommer de ikke?

Pris: kr 600 per person.


Program: Globuskonferansen 2019

Mangfoldig publikum,
hva sier publikum selv?

Torsdag 19. september
Pilot / vorspiel på Centralen på Union Scene

18.00-20.00 Unge på, foran og bak scenen i mangfoldige Drammen
Vi inviterer til oppvarming før konferansen og har samlet et mangfold av unge skapere i Drammens musikk- og kulturliv. PILOT er et treff- og triggerpunkt for alle som brenner for alt knyttet til kunst, kultur og nyskapning.

Fredag 20. september
Konferanse på Union Scene

09.00 – 10.00 Registrering

Konferansier – Hannah Wozene Kvam
Årets konferansier er ingen ringere enn Hannah Wozene Kvam! Hun har i 25 år jobbet som artist, skribent og formidler og er brennende opptatt av mangfoldsarbeidet.

10.00- 10.10 Kunstnerisk innslag – Anthony Diaz & Anita Lucky
Anthony Diaz er danser med base i Drammen, og opptrer sammen med Anita Lucky hos oss under Globuskonferansen.

10.10 – 10.20 Velkomst – Manuela Ramin-Osmunden (direktør Arbeid og Inkludering Nye Drammen) og Einar Jørstad (direktør Kultur, by- og stedsutvikling)
1. januar 2020 går Svelvik, Nedre Eiker og Drammen kommune sammen i en ny kommune, og
nye direktører for Kultur og for Inkludering ønsker velkommen til årets konferanse.

10.20 – 10.25 Åpning – Kristin Danielsen (direktør Norsk kulturråd)
Kristin Danielsen er direktør i Kulturrådet siden 2016 og åpner årets konferanse offisielt.

10.25 – 10.30 Visning av Globus-filmen fra 2018 – Louise Winness Prestgard (Byen Vår Drammen)
Globus skal være en feiring av det internasjonale Drammen med fokus på mat og kultur, og festivalsjef Louise Prestgard viser oss noen høydepunkter.

10.30 – 10.50 YOICE: Kunst og kultur sett gjennom de unges øyne – Opinion
Yoice er et unikt innsiktspanel for unge som bor i Akershus og er mellom 15 og 29 år. På Globuskonferansen får du høre mer om de unges ønsker og tanker, hvordan de bruker kulturtilbud, og triggere/hindringer for å delta.

10.50 – 11.10 Nøkkel til byen – et program som setter i gang samtaler mellom norske kunst- og kulturinstitusjoner og de gruppene som besøker dem sjeldent – TrAP
Nøkkel til byen er et flerårig outreach-prosjekt for unge mellom 15 og 25 i Oslo og Akershus, for å få et representativt og mangfoldig kulturliv i fremtiden. Under konferansen får vi høre fra en av deltagerne om hvordan det har vært å være med på prosjektet.

11.10 – 11.25 PAUSE

11.25 – 11.35 Kunstnerisk innslag: Aon Raza Naqvi «Å snakke med, og ikke til»
Aon Naqvis innslag her vil basere seg på følelsen av å ikke bli hørt.

11.35 – 11.55 «Hvordan inkludere flere foran, på og bak scenen» – lansering av Interkulturs håndbok og publikumserfaringer fra Drammen.
Målet med håndboken «Mangfold i kulturlivet» er å gi kulturarrangører både inspirasjon og konkrete tips og verktøy, slik at terskelen blir lavere for å satse mer på kulturelt mangfold både på, foran og bak scenen. Under konferansen kommer seksjonsleder i Interkultur Kaja Tvedten Jorem og tre publikummere til å dele erfaringer fra håndboken.

11.55 – 12.35 «Lokalt engasjement og bredere forankring – hvordan kan det gjøres?» Paneldiskusjon
Formålet med samtalen er å begrunne hvorfor det offentlig finansierte kulturlivet skal ha en bred forankring og legitimitet, samt å formidle erfaringer fra prosjekter som har arbeidet med forankringsarbeid. Hvordan kan kulturaktører selv ta grep for å styrke sin relevans og representativitet?
Moderator – Silje Eikemo Sande, Kulturrådets prosjektleder for Inkluderende Norden. Deltagere: Tine Rude (Borealis – en festival for eksperimentell musikk), Leila Rossow (Papillon), Aon Raza Naqvi (diverse), Nils Petter Mørland (Brageteatret).
Borealis og Papillon har arbeidet med både inkludering og kjønnsbalanse, og jobber med lokal forankring og identitet for å øke bredden i publikummet mens Aon Raza Naqvi har skrevet boken «Third Culture Kids» og setter fokus på kompetansen i det flerkulturelle kunsterskapet. Nils Petter Mørland er teatersjef for Brageteatret.

12.35 – 12.40 Intro til workshopene

12.40 – 13.40 LUNSJ

13.40 – 15.00 Parallellsesjoner:

  • Muligheter og begrensninger med brukerstyring ved Deichman Biblo Tøyen / Christian Bermúdez Deichman Biblo Tøyen er et prisbelønnet bibliotek for barn mellom 10 og 15 år. Biblioteket er utvidet til en arena hvor brukerne kan kjenne eierskap til stedet. Gjennom teorien HOMAGO (“Hanging Out, Messing Around, and Geeking Out”) skal vi få praktiske verktøy for hvordan oppnå brukermedvirkning i arbeidet med et ungt publikum.
  • Hvem synes? – Workshop om billedbruk, inkludering og muligheter for bedre publikumsdialog / Balansekunst / Victoria Øverby Steinland. I denne workshopen får man lære om representasjon, og får gjennomgått eget kommunikasjonsmateriale og øvd på svar på svar for vanlige hindringer.
  • Å snakke med, og ikke til / Diverse kommunikasjonsbyrå / Aon Raza Naqvi Basert på Aon Naqvis innslag «Å snakke med og ikke til» får du i denne workshopen jobbe praktisk med caser som baserer seg på følelsen av å ikke bli hørt.

15.00 – 15.15 Kunstnerisk innslag – Sikia Heien
Sikia Chi Masters Heien er 17 år, oppvokst i Stavanger og med røtter fra USA og Jamaica. Hun er en allsidig utøver og som jazz-gitarist vil hun presentere egne låter under Globusfestivalen 2019.

15.15 – 16.00 Behind-the-scenes og mat fra Globusfestivalen på Strømsø Torg
Vi går samlet til Strømsø Torg der det rigges til Globusfestivalen dagen etter. Der blir vi ønsket velkommen av festivalsjef Louise Winness Prestgard, får oppleve et kunstnerisk innslag og får smake internasjonal mat. En perfekt oppvarming til festivalen lørdagen!

18.00-20.00 Mingling Hos Solveig
For de som ønsker, er det mulighet for mingling på den trivelige kaféen Hos Solveig like ved Union Scene. Blir du sulten er det også mulighet til å kjøpe mat der (obs: fredager serveres Solveigs legendariske tacos).
Hos Solveig, Grønland 58 (ved torget utenfor Union Scene/Drammensbiblioteket).

Lørdag 21. september
Globusfestivalen på Strømsø torg

10.00 Oppmøte ved Union Scene og felles gange bort til Strømsø torg

10.15 – 10.45 Guidet tur på festivalen
Det blir VIP guidet tur på festivalområdet før det hele braker løs.

11.00 – 17.00 Festivaldeltakelse
Nyt kultur og mat fra hele verden i Drammen. Se mer her http://globusfestivalen.no/

Interkultur Drammen kommune, Østafjelske kompetansesenter for musikk og Drammen Scener inviterer hvert år til en dag med faglig dypdykk, nyttig inspirasjon og en praktisk verktøykasse for videre arbeid. Globuskonferansen er et årlig fagseminar for kulturinstitusjoner som ønsker å jobbe mer målrettet med et flerkulturelt publikum og kulturtilbud, og arrangeres i forbindelse med den internasjonale mat- og kulturfestivalen Globus i Drammen. TrAP har vært programrådgiver i 2019.