Det utvidede Europa 2019

Det utvidede Europa er en kunstprosjekt og festival med fokus på østeuropeisk kunst og kultur. Kjernen i prosjektet er å skape en arena for kulturell utveksling og utvikling med bakgrunn i kunst og kulturuttrykk fra Øst Europa. Dette grunner i en stor arbeidsinnvandring fra Øst Europa til vår region, som sjelden er synlig i det kulturelle landskapet tross tilbudet av kunst på høyt nivå. DUE er et samarbeidsprosjekt i regi av Drammen, Nedre Eiker, Lier og Ål kommune.

PROGRAM 2019

KONSERT: POPARZENI KAWĄ TRZY (Polen)


Siden Poparzeni Kawą Trzy ga ut sitt første album i 2011 har de blitt publikumsyndlinger i hjemlandet Polen. Med sin fengende blanding av pop-rock musikk og ska, har de fått millioner av mennesker til å synge og danse med til musikken deres. Den livlige musikken har bandmedlemmene selv omtalt som «fest-ska», mens tekstene går fra humor til å omtale aktuelle saker i det polske samfunnet og politikken. Nå inviterer de hele Norge til danse sammen med dem!

5. oktober | Union Scene, Drammen
Billetter: interkultur.no

UTSTILLING: «Mor» med Dagmara Pater


Har du en mor? Hvem er din mor? Hvordan ser en god mor ut? Hvor stor er en mor i samfunnet? Hvilken makt har hun ikke? Hvilken markedsverdi har en mor? Elsker faren moren min?

Har makten en mor? Har moren makt?

Båndene til mor er kanskje den sterkeste relasjonen vi har. Men Dagmara Paters fremstilling av «mor» er langt fra den tradisjonelle, trygge morsrollen når hun setter skulpturene og bildene rett inn i dagsaktuelle politiske problemstillinger. Utstillingen “Mor” består av et rom installasjon av fem 2,4 meter høye papp-mache skulpturer i samspill og flere storformat akrylbilder. 

Åpning 13.10.19 kl.13.00 – utstillingen varer til 15.12.19
Kultursenteret Portåsen – Wildenweys Ruke,  Portåsveien 85, 3050 Mjøndalen
Billetter: gratis

BARNEFORESTILLING: Kokkeklovnene

Kokkeklovnene er en humoristisk nysirkus forestilling for barn og unge full av rykende sjongleringstriks fra kjøkkenet med rødbeter, sleiver og visper!  En varm historie om kampen mellom to personligheter og to kokkers iherdige kamp om hvem som lager den beste retten.  Kan løsningen være å blande tradisjoner og lage verdens mat? Her sjongleres det både med rødbeter, sleiver, visper og alt det som finnes på et kjøkken. Dagens unge publikum er opptatt av å delta selv på aktiviteter. Konseptet vårt inkluderer et sjongleringskurs for publikum etter forestillingen.

Vi skal ha forestillingen i Lier, Nedre Eiker, Ål og i Drammen

Lørdag 19. oktober kl. 13:30 : Hatter og tryllestaver + workshop – Lier

Fredag 1. november 10.00 + 11.30 : Kokkeklovnene + workshop – Nedre Eiker (for barnehager)

Fredag 8. november kl. 17: Kokkeklovnene + workshop – Ål kulturhus

Lørdag 9. november kl. 12: Kokkeklovnene + workshop – Drammen (Union Scene for barn)

FILM: A short film about killing/love (Kieslowski, POL 1988)

I samarbeid med Drammen filmklubb viser vi to av de flotteste kortfilmene til den polske mesterregissøren Krzysztof Kieslowski: A short film about killing og A short film about love.

Krzysztof Kieslowski regnes blant mange som en mester da det kommer til polsk sosialrealisme og reiser eksistensielle spørsmål angående hverdagsliv i polen på 80-90 tallet og er ett godt bidrag til høstens tema samfunnsbevissthet. Vi er stolt av å vise to av Dekalogens viktige filmer og gleder oss til å se dem sammen med deg!

12. november kl 20.00 | Union Scene, Drammen
Billetter: kr 80 kjøpes før filmen med vipps/kontanter

FILM FOR BARN: «En magisk sommer» («Sztuczki»)

Det er sommerferie. Stefek bor med sin mor og søster i en liten by i Polen. Faren hans forsvant for mange år siden. Alt Stefek har å huske ham fra, er et krøllete fotografi som han alltid har med seg. Hver dag håper han å finne faren igjen. Når det ikke skjer, bestemmer han seg for å utfordre skjebnen med noen triks.  Polsk tale/norsk tekst. FILMENS ALDERSGRENSE: 7 ÅR.

19. oktober kl. 12.00 |Union scene, Drammen
Billetter: kr 75, kjøpes på unionscene.no

KONSERT: Amira Medunjanin med TrondheimSolistene

Sevdah er kjærlighet, Sevdalinka er en måte å beskrive sjelen på. Et kjærlighetsdikt med orientalske røtter som er veldig karakteristisk for Bosnia. Det er et musikalsk uttrykk som er knyttet til melankolske stemninger og uttrykker kjærlighetens lengsel, lidenskap og sorg.

Amira Medunjanin er verdens fremste Sevdalinka-sanger som gir nytt liv til gamle sangskatter. På Union Scene i Drammen velger Amira å gå tilbake til røttene og gi et mer intimt bilde av vokalskatten sin og presentere sitt siste album ASCENDING sammen med gitarvirtuosene Ante Gelo og Zvonimir Sestak på kontrabass og TrondheimSolistene Kvartet fra Norge. Almira har blitt kalt den bosniske Billie Holiday.

8. november | Union Scene, Drammen
Billetter: interkultur.no