Studietur til kulturbyen Brussel

Valget av sted ble Brussel fordi det er en flerkulturell by, som er rik på kultur, og som har mange spennende prosjekter og initiativ vi ønsket å se nærmere på. 40% av innbyggerne i Brussel har flerkulturell bakgrunn, og mange av kulturorganisasjonene i byen har derfor fokusert mye på publikumsutvikling og inkludering. Vi hadde bare to døgn i byen men rakk å besøke 5 ulike kulturorganisasjoner.

Vi besøkte:
Globe Aroma
Globe Aroma er en møteplass for kunst og kultur, som gir veiledning, husrom og tid til å utvikle sin kunst. Globe Aroma er et lavterskeltilbud som fokuserer på dialog, nettverksbygging, og samarbeid. De samarbeider tett med store kulturinstutisjoner og festivaler i Belgia. De har tre pillarer de bygger sitt arbeid på: 1) Et åpent kulturhus der kunstnere med flerkulturell bakgrunn kan møtes, inspirere hverandre og samarbeide. 2) De har profesjonelle kunstnere «in residence» som over lengre perioder jobber med elever på kunstprosjekter. Prosjektene har en høy grad av medvirkning og omfatter en bredde av kulturuttrykk. 3) Kunst er for alle. Gjennom sitt Art for All-prosjekt, tar frivillige ambassadører med seg nyankommne innbyggere på konserter, teaterforestillinger, festivaler og filmvisninger, og introduserer dem til det lokale kulturlivet. 

Wiels
Wiels er et moderne kunstgalleri, 15-20 minutter utenfor Brussels sentrum. Galleriet ligger i et gammelt ølbryggeri, og består av et stort fellesområde med kafé, kunstklubb for barn, tre etasjer med utstillinger, og egne ateliéer for kunstnere. Wiels ligger i en flerkulturell bydel, og har gjort en rekke spennende prosjekter for å gjøre kunst mer tilgjengelig for nye publikumsgrupper og involvere innbyggerne i bydelen sin. De er også initiativtagere til SuperVliegSuperMouche. Dette er en kunst- og kulturfestival for barn som arrangeres i juni hvert år. Festivalen arrangeres utendørs i en park, og går over to dager. Det er gratis inngang og en stor bredde av internasjonal kunst, teater, musikk, og dans. 

Demos Vzw
Demos er et kompetanse-/ressurssenter som jobber med mangfold og inkludering i hele Belgia, innenfor kultur, ungdomsarbeid og idrett. De kaller seg nomabiske kunnskapsarbeidere og er både rådgivere for organisasjoner og styresmaktene og driver forskning. Demos ønsker å skape et mer inkluderende og demokratisk samfunn og fokuserer på grupper som per i dag er underrepresentert og oversett i dagens samfunn. De er også arrangør av ENTER festivalen, som er en klubbfestival som arrangeres hvert 2. år i ulike byer i Belgia, og som har et spesielt stort fokus på medvirkning og inkludering.  

Maison des cultures Molenbeek
Molenbeek er en av 19 bydeler i Brussel, med nesten 100 000 innbyggere. Molenbeek har en høy grad av innbyggere med flerkulturell bakgrunn og høy arbeidsledighet. Maison des cultures er en kombinasjon av bydelshus, kulturskole og kulturhus. Her kan både barn, ungdom og voksne lære alt fra dans til musikk, teater og film. De har også egne tilbud til småbarnsfamilier, ferieaktiviteter, prosjekter for å gi språktrening og integrere nyankomne familier, og fokus på å inkludere familier fra lavinntektsfamilier. 

Kaaitheater
Kaaitheater presenterer dans, teater, og performancekunst fra hele verden. De jobber med flere spennende konsepter og serier, og har et spesielt fokus på å tilgjengeliggjøre sine kunstformer og å arbeide med publikumsutvikling. De er ofte samfunnskritiske og setter hvert år ulik tematikk på agendaen med sin programmering og samarbeid med kunstnere. 

Det ble heldigvis tid til å teste moules frites og la inntrykkene fordøyes innimellom besøkene.
Ta gjerne kontakt med oss dersom du ønsker mer informasjon om de ulike stedene eller vurderer en tur til Brussel selv!