Foto: Kompetanseprofil: Dominic Wilson

Kompetanseprofil: Dominic Wilson

Engelske Dominic Wilson er informasjonsansvarlig og produsent hos Nordic Black Theatre. I tillegg er Dominic en anerkjent DJ og mannen bak radioprogrammet Oslo Reggae Show.  

Hvordan jobber du for å gjøre kulturlivet mer flerkulturelt?

Nordic Black Theatre ble startet i 1992 som en respons til den blendahvite skjermen og scenen i Norge. Vi spurte hele tiden teatre og institusjoner hvorfor dette var tilfellet? Svaret var at de ikke fant skuespillere som ikke var etnisk norske, og som kunne språket. Da startet vi en skole for skuespillere med multikulturell bakgrunn, og da kunne ikke disse kulturaktørene lenger bruke dette som en unnskyldning. I dag har vi opp til tolv elever på skolen som speiler det mangfoldet som finnes i Norge.  Vi begynte så å produsere flerkulturelt teater. Etterhvert kom musikere, dansere, poeter, filmskapere og så videre som hadde den samme utfordringen. Alle disse menneskene trengte et sted de kunne utøve sin kunst. Nordic Black Theatre ble fort mer enn bare et teater!

 

Kan du gi et eksempel hvor dette er veldig tydelig?

I sceneproduksjonene våre er dette veldig tydelig. Alle i teamet har en flerkulturell dimensjon, både de som skriver, regisserer, står på scenen og så videre. Da er det naturlig at det blir et flerkulturelt publikum. Nordic Black Theatre driver også Cafetheatret, og her satser vi på et sammensatt og variert program. Vi vil at et flerkulturelt publikum skal bruke huset og benytte seg av tilbudet vårt. 

 

Hvilke metoder har fungert og hvilke utforinger har du møtt på?

Alltid vær åpen for samarbeid og ideer. Selv om den potensielle samarbeidspartneren ikke har mye erfaring på feltet, men er interessant, vil vi gjerne jobbe med de eller hjelpe de frem. Man må være åpen for nye ideer som kan være gode. Skape rom til det. For oss i Nordic Black Theatre er dette en suksessrik måte å jobbe på.

Vår hovedutfordring for tiden er å finne plass til alle som vil gjøre ting på Nordic Black Theatre & Cafeteatret.  Stedet er relativt lite, med kun en sal, så vi er på utkikk etter gode alternativer i nærheten.

 

Hva er dine beste tips til andre i feltet?

Vær åpen til ideer initiert av andre. Særlig hvis noen mener det mangler noe i det eksisterende kulturtilbudet. Da bør det ringe noen alarmklokker. Hvis disse personene savner noe, er det sikkert flere som føler det samme. For eksempel fikk vi et forslag om å arrangere etiopisk og eritreisk poesi. Dette var noe vi aldri hadde tenkt på, men det ble en suksess både for de og for oss. 

 

Tekst: Marianne Brattum. Foto: Privat