Foto: Graffiti-prosjekt på tvers av landegrenser

Graffiti-prosjekt på tvers av landegrenser

Enten du er ute på gåtur langs drammenselva eller kjører gjennom byen, skal det godt gjøres å ikke få med seg det fargesprakende veggmaleriet som for øyeblikket pryder Drammen Havn. Den polske gateartisten A-YOU er siste kunstner ut i den populære kunst- og kulturfestivalen Det utvidede Europa. 

I dag utgjør østeuropeere en av de største befolkningsgruppene i Buskerud, og festivalen er en kultursatsing som skal skape dialog, og øke forståelsen og kulturutvekslingen mellom øst og vest. 

 

Når øst møter vest

- Noe av det flotteste med graffiti og gatekunst er at man får kunsten ut til folket. Det er synlig for alle av byens innbyggere, og representere en god utvikling. Tidligere var dette en ulovlig kunstform, uttaler den erfarne multikunstneren som synes det er flott å kunne bringe kunst til mennesker uansett hvor i verden du befinner deg eller hvilken nasjonalitet du har.

A-You, eller Wojtek som han egentlig heter, begynte som graffitikunstner i 1996, og med et «Diploma of fine arts in designing glass and ceramics» i bagasjen, er han i dag en anerkjent maler, gateartist og skulptør. - I 2004 besøkte jeg Norge for første gang, og på denne tiden skjedde det spennende ting i graffitimiljøet i Oslo. Hjemme i Polen hadde vi ikke et T-bane system, hvor denne kunstformen opprinnelig utviklet seg fra, så her ble jeg kjent med og lærte masse av gjeng med dyktige graffitikunstnere, forteller A-YOU som så dro hjem igjen til byen Wroclaw med mange nye ideer. Etter en kneskade måtte den tidligere idrettsmannen legge svømming, breakdans og skateboarding på hylla, og gikk da inn for å jobbe som gatekunstner på fulltid. A-YOU sitt signalement er veggmalerier og lerreter med en psykedelisk stil, inspirert av spirituelle motiver. - For festivalen ønsket jeg å lage et fiskeøye, og med det mener jeg: åpne øynene dine, så ser du mer. Samtidig ønsket man et maleri som representerte havet og Drammen havn, forklarer kunstneren som har brukt sine favorittfarger gul, orange og rød.     

 

Et helt spesielt kunstprosjekt

Denne høsten har DUE publikummet også kunnet oppleve internasjonale artister fra Polen og Bosnia, kunstutstillinger og performancer som utfordrer, samt humoristiske og flerkulturelle barneforestillinger. Med Graffiti-prosjektet ønsket festivalen å vise fram østeuropeisk og norsk gatekunst på høyt nivå.    

- Jeg ble kjent med den lokale graffitikunstneren Eric Ness Christiansen i en periode av livet mitt hvor jeg var veldig langt nede, forteller Wojtek som opplevde alle foreldres mareritt, å miste den lille datteren sin. – Min verden falt i grus og absolutt alt forandret seg. I ettertid har dette fått meg til å forandre tenkesettet mitt, og jeg ønsker å være en bedre versjon av meg selv, forteller Wojtek som i den tunge tiden bestemte seg for å forlate Polen for å besøke venner og familie i Norge. Under Norgesmesterskapet i skateboarding, ble kunstneren dratt med på en jam-session i Drammen, organisert av byens graffitikonge. – Eric og jeg fant tonen raskt og han likte stilen min. Det ble begynnelsen på et samarbeid som gav meg muligheten til å lage noe for Det utvidede Europa.  Jeg er veldig beæret over å være en av de internasjonale graffitigutta som han bringer til byen, sier A-YOU.       

 

Tidene har forandret seg

Hjemme i Polen holder A-YOU og hans venner graffitikurs for barn og ungdom, og lærer dem å male. -Det er kommet et generasjons gap, hvor ikke like mange unge er involvert i gatekunst som tidligere. Deres grunn og motivasjon for å male er veldig annerledes enn den vi hadde, og i dag finnes det ikke så mange gode unge kunstnere innenfor denne sjangeren. Ute i gatene finnes det mest verker laget av eldre artister. Før visste ikke folk hvem de ulike graffitiverkene tilhørte, mens i dag er situasjonen helt annerledes. Det har blitt vanskeligere å finne sin egen stil. Tidene har forandret seg, og det er spennende å se hvordan utviklingen blir, mener A-YOU.  

 

OM FESTIVALEN: Det utvidede Europa er et unikt prosjekt i norsk sammenheng, med tanke på den økende arbeidsinnvandringen fra Øst-Europa og satsningen på en ny publikumsgruppe med mindre kjennskap til norsk kulturliv. Kjernen i prosjektet er et ønske om å skape en arena for kulturell utveksling og utvikling med bakgrunn i ulike kunst og kulturuttrykk fra Øst Europa. Drammen, Nedre Eiker, Lier og Ål kommune inviterer til spennende kulturarrangementer som skal skape dialog på tvers av kulturer og landegrenser. Festivalen arrangeres i samarbeid med lokale organisasjoner, foreninger og den polske ambassade. Graffiti-prosjektet er en egenproduksjon, bestilt av festivalen.  

 

Tekst og foto: Marianne Brattum