Festival som brobygger

Hvordan bygger man broer mellom ulike befolkningsgrupper og tradisjoner? I Drammen har oppfinnsomheten på feltet vært stor.  

Globusfestivalen
Med hele 147 ulike etniske minoriteter, har Drammen mange broer å bygge, men også et fantastisk mangfold å la seg berike av. Globusfestivalen – Internasjonal mat- og kulturfestival var et initiativ for å bygge broer og la seg berike. En helt ypperlig kombinasjon viste det seg!

Kultur som vil noe
Globusfestivalen var et fargeinferno av sanseopplevelser hvor man fikk lukte, se, oppleve og smake på hele verden – i Drammen – takket være Drammens fargerike mangfold. Her kunne man sende smaksløkene til himmels med kulinariske spesialiteter fra hele verden. La seg hypnotisere av sigøynerorkesteret Dhoad Gypsies som underholdt med dansere, musikere, poeter, trubadurer og fakirer. Prøve seg som sirkusartist – og oppleve det forrykende showet til ”Plutselig sirkus”. Fly drage med intet mindre enn verdensmesteren i drageflyvning – som bor i Drammen! La seg forføre av de afro-urbane rytmene til Mende Brass Band - som henter kraft fra sine afrikanske røtter og blander det med jazzy messinginstrumenter - en musikkopplevelse helt utenom det vanlige. Prøve turban og sari. Oppleve gateleker fra hele verden – inkludert vår egen klassiker ”slå på stikka”. Smykke seg med afrikansk ansiktsmaling og indisk hånd-hennamaling. Prøve seg som bollywood-danser. Slå seg løs med afrikanske trommer. Bli med på brasiliansk capoeira – og enda mye mer. Hele 7500 mennesker gjestet festivalen, og her lykkes det virkelig å skape en møteplass på tvers av kultur, alder og kjønn. Festivalen hadde en salig blanding av unge og gamle, etniske minoriteter og erkenorske nordmenn, sveler og sudansk rosinris.

Brobyggende elementer
Som Norges nest største by med tanke på kulturelt mangfold, har Interkultur i Drammen et særlig fokus på å bygge broer mellom befolkningsgrupper og tradisjoner. Med Globusfestivalen oppnådde Interkultur å bidra til demokrati, samhørighet, forståelse og begeistring for hverandres annerledeshet ved å være en møteplass for folk på tvers av kultur og bakgrunn. Matkultur, som i dag er det mest internasjonale og best integrerte av våre kulturuttrykk, blir på Globusfestivalen brukt aktivt for å skape fellesskap. Byens minoritetsorganisasjoner og spisesteder ble derfor invitert til å lage en kulinarisk reise. Sceniske kulturuttrykk, som musikk og dans, er også uttrykksformer preget av internasjonale strømninger og med bred internasjonal appell, og Globusfestivalen hadde derfor en egen verdensscene med internasjonale, nasjonale og lokale artister. Det er samtidig viktig med aktiv deltakelse og læring, spesielt for å nå barn og unge. Derfor hadde også kulturverksteder og leker fra alle verdenshjørner en sentral plass. Sammen bidro dette til å gjøre arrangementet attraktivt for alle befolkningsgrupper.

Samarbeid på tvers
Globusfestivalen var et samarbeid som også var preget av mangfold. Her spilte Interkultur på lag med Drammen minoritetsråd og Byen vår Drammen for å dra lasset. Drammen minoritetsråd kjenner styrkene ved Drammen som en internasjonal by, Byen Vår Drammen har lang erfaring med store byarrangementer og har et bredt samarbeid med byens næringsliv. Interkultur har bred erfaring fra flerkulturelle arrangementer og god kontakt med regionens minoritetsorganisasjoner. Ved å spille på hverandres erfaringer og nettverk fikk man en god synergieffekt og nådde bredt ut med sitt budskap: Mangfold er berikende!

Les mere om Globusfestivalen her